keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Hyppy uuteen
Tässä tekstissä kertoilen hieman tuntoja miltä tuntui hypätä mielenterveys- ja päihdetyöstä järjestötyöhön, hanketyöntekijäksi. Samalla kohderyhmä myös vaihtuu. Mutta aluksi josko nopeasti kerron mikä tyyppi oikein olen. Ihan alkuperäiseltä ammatiltani olen  suuhygienisti ja suita ja suun sairauksia sekä suun terveydenhoitoa on tullut aiemmin tehtyä.  Tein töitä julkisella ja yksityisellä puolella ja lopuksi omassa hammashoitolassa. Sitten jostain syystä, jota en tänään enkä huomenna tiedä iski päälle allergiat ja käden vaivat. Tilanne meni niin pitkälle, että ne hommat oli lopetettava ja mietittävä jotain muuta.


Koin, että sosiaalipuoli oli luonteva jatko terveydenhuollon osaamiselle ja valmistuin päihdetyöntekijäksi. Olen saanut tehdä huikeissa paikoissa harjoitteluja ja keikkaa sekä lopulta ihan vakituisen työpaikan mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluyksiköstä. Halusin kuitenkin jotain muuta, haasteita, uusia kokemuksia, vastuuta ja kehittämistyötä ja hain paikkaa VIKTO ry:stä, jossa vastaavan ohjaajan paikka oli auki. Työtehtävän kuvaus oli todella mielenkiintoinen. Mietin, että juuri tuossa työssä saisin kehittää ryhmätoimintaa, osaamista ja ihan uutena asiana tutustua hanke työskentelyyn.
Haastattelussa oli niin rento tunnelma ja jäi kiva fiilis, että mietin heti lähdettyäni haastattelusta, että kyllä on surku, jos en tuota paikkaa saisi, vaikutti niin mielenkiintoiselta. Ja muutaman päivän kuluttua sain soiton, jossa tiedusteltiin olisinko kiinnostunut paikasta vielä ja TODELLAKIN olin. Tuli ihan epäaikuismaisesti hihkuttuakin puhelimessa.  Opiksi kaikille, että rohkeasti vaan pyrkimään elämässä haaveita kohti, jos mitään ei koskaan yritä niin muutostakin on turha odotella.

Kyllä jännitti hypätä alalle, josta en niin paljoa tiennyt, tai en tiennyt oikeastaan ollenkaan. Kiinnostunut olen alasta ollut, aikanaan pyrin rikosseuraamuspuolen sosionomi opintoihinkin, muttei silloin vielä se polku avautunut. VIKTO:n toiminnasta olin ehtinyt jo kyllä lukea netistä, mutta siinäpä tieto oikeastaan olikin. Nimi tulee sanoista Vapauteen Ilmaisun ja Kuntouttavan Toiminnan kautta. Tiesin, että koevapaudessa olevien vankien tai vapautuvien vankien kanssa tässä toimitaan, mutta muuten kaikki onkin ihan uutta.

Paljon on VIKTO:ssa jo tehty, mutta hankkeen myötä on mahdollisuus taas luoda jotain uutta. Tukikohta- hankkeen tavoitteena, on tuottaa alueellisen tuen malli vapautuville tai koevapaudessa oleville vangeille. Tarkoituksena kehittää vankien poluttamiseen liittyvää yhteistyötä, sekä onnistunutta vapautumista tukevaa toimintaa, vertaisuutta, vapaaehtoisuutta ja ammatillista ohjausta hyödyntäen. Tiivistettynä siis tukea, toimintaa ja vahvistuvia verkostoja, yhteistyötä, osaamista ja osaamisen vaihtoa.
Ja nyt kun tätä tekstiä kirjoitan, olen noin kolme viikkoa tehnyt töitä VIKTO ry:ssä Tukikohta- hankkeen vastaavana ohjaajana työparini kanssa, joka on hankkeen hankepäällikkö. Ja kyllä on ollut hienoa. Työtä on mukava tehdä saman henkisen ihmisen kanssa. Paljon ollaan mielestäni jo saatu aikaiseksi. Näihin viikkoihin on mahtunut ihan kaikkea toimistotarvikkeiden ostosta yhteistyökumppaneiden kanssa pidettäviin palavereihin ja hanke-esitteen suunnitteluun. Nyt jo on tunne, että tässä saa kyllä laittaa kaiken osaamisen ja innostuksen peliin mikä on mahtavaa. Ja joka päivä on tullut myös opittua jotain uutta.
Työparini osaaminen ja kokemus tällaisesta työstä on ollut ihan ensi arvoisen tärkeää, sillä olen saanut paljon tietoa ja ymmärrystä alasta. Johanna kun on työskennellyt vuosia vankien parissa ja hänellä on valmiina verkostoa, jonka kanssa voimme tehdä yhteistyötä. Vaikka uutta opittavaa on ämpäri kaupalla, uskon vakaasti, että vuoden päästä tiedän ja osaan jo paljon enemmän. Pelkästään sanastossa, jota rikosseuraamuspuolella käytetään, on opeteltavaa, jotta puhuisin edes samaa kieltä kuin muut 😊
VIKTO ry:n toiminta on mielestäni todella tärkeää, tuli liityttyä jäseneksikin, sillä tiedän jo nyt, että tulen olemaan VIKTOlainen joka tapauksessa jatkossakin.

 Aurinkoista pääsiäisen aikaa kaikille! Toivoopi Tukikohta-Hankkeen KatiEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kohtaamispaikka aukeaa

Jihuu, viimeinkin on matalan kynnyksen kohtaamispaikka avattu tänne Hämeenlinnaan. Meidän päihteetön olohuoneemme avasi ovensa asiakkaille...